Summa sidvisningar

måndag 12 augusti 2013

Vänskap


Jag har tre vänner som jag inte träffar så ofta, men det har varit mina vänner under många år. Det är en  trygghet att veta att de finns där, utspridda i landet. Skåne, Värmland och Dalarna, långt från varandra och de vet inte ens om varandras existens.

Det är en spännande tanke hur vi fastnar för varandra, hur vänskap uppstår, speciellt i en grupp bland flera människor. Några passerar utan att band knyts, vi glömmer båda namn och utseende.

Min väninna i Skåne träffade jag  under den tiden våra barn var små och vi gick föräldrautbildningar tillsammans på Tomtebodaskolan. Båda våra barn är synskadade men det var inte deras handikapp som förenade oss, det var kemin som stämde helt enkelt. När vi träffas känns det som en riktig fest och vi träffas då och då tillsammans med våra män hemma hos varandra.

I Dalarna bor min andra väninna, vi fick våra söner samma natt och de gånger vi träffat varandra sedan dess är lätträknade. Men vi finns där för varandra, ringer och pratar bort en stund av vardagen och jag tänker ofta på henne.

Min tredje väninna i Värmland var min gitarrlärare. Tålmodigt lärde hon mig gitarrens olika strängar och dess betydelse, tyvärr resultatlöst. Det berodde inte på hennes kompetens, jag var obildbar helt enkelt. Men vi blev vänner istället och vi har delat mycket av våra liv mellan varandra. När vi flyttade från Värmland till Östergötland skrev vi långa brev till varandra, handskrivna, fyllda av vardag, sorg och glädje. De breven har jag förvarade i en låda hopbundna av vackra band.

Att hålla vänskap vid liv trots att inte vara fyskiskt närvarande kan vara svårt, det är lätt att man skingras och försvinner bort från varandra. Ett stressigt vardagsliv, tappat intresse eller ändringar i livet kan vara bidragande orsaker.

För mig är det inte viktigt att ha många vänner omkring mig. Det viktiga är att vårda den vänskap som finns och betyder något, se fram mot stunder av möte och samtal. Det är inte heller viktigt hur ofta det sker, vissheten om att när det sker blir dessa samtal och möten glädjefyllda och håller fast den vänskap som en gång grundades.