Summa sidvisningar

onsdag 7 augusti 2013

Babels torn



Olemme kaikki samanarvoisia.
Siamo tutti uguali.
 мы все равны.
 เราทุกคนเท่าเทียมกัน.
 Vi är alla lika.

Fem språk som har samma innebörd men den som inte behärskar språken vet inte vad det betyder.

Den här tavlan har vi hemma hos oss, den är ritad av Kerstin Abram Nilsson, konstnär och illustratör.
Den har hängt i mitt föräldrahem men är sedan många år tillbaka i min ägo. Den föreställer Babels torn och illustrerar människorna som försökte sig på att bygga en stad som räckte ända till himlen. Guds reaktion över påfundet var att han ville skapa förvirring i deras språk, som var enat, vilket medförde att helt plötsligt förstod ingen något av som sades och jag gissar att byggställningarna revs ner ganska så snabbt. Kanske med en blandning av ilska, bestörtning och frustration.

En kväll förra veckan var jag hemma hos vår son och hans sambo när det var dags att lägga barnen för natten. Tvillingarna Elliot och Alice låg i sina sängar och tittade på varandra, plötsligt sa Elliot en lång, helt obegriplig mening och Alice svarade med samma obegripliga vokabulär. De höll på att prata med varandra en lång stund, sedan sa Alice ett bestämt näää, Elliot fortsatte, Alice svarade näää och Elliot sa jo. Sedan satte flickebarnet fingret för munnen och hyssade på på sin bror, sekunden efter sov båda djupt.
Jag satt kvar en stund på sängkanten, förundrad över konversationen och grunnade på vad de egentligen sagt till varandra. Antagligen något som farmor inte behövde veta.......

Efter det har jag tänkt på varför vi inte har samma språk, vad opraktiskt det är samtidigt som det är spännande och en utmaning när vi besöker främmande länder och dess befolkning om vi inte bemästrar deras språk.

Men det händer också att vi inte förstår varandra även om vi har exakt samma tungomål. Ett ord kan ha fler betydelser, det beror på hur vi lyssnar, men kanske framför allt vad vi vill höra från motparten. Vi kan säga fel ord till varandra, ord som sårar fast det inte var ordets mening. Vi misstolkar varandra och blir förvirrade. Ett enda litet ord kan förstöra en relation eller skapa livslång fiendeskap.

Ord kan också ge glädje och lyckorus eller kasta oss in i mörker och förtvivlan. Ett "ja" kan förändra hela livssituationen positivt medan ett "nej" kan bli förödande, "kanske" skapar nervösa förhoppningar och "älskar" ger lycka.

Vi är skapta på exakt samma sätt, våra kroppar uppbyggda och fungerar likadant från vilket land vi än kommer från, men när vi öppnar våra munnar, formar ljuden till ord förstår vi inte varandra om vi inte är födda i samma land eller har lärt oss förstå varandras språk.

Det var allt  lite dumt det där med Babels torn i alla fall, men vi människor gör en del dumma saker, oftast i oförstånd.......