Summa sidvisningar

onsdag 31 juli 2013

Filbunke


Vägen genom den värmländska bergsslagen är välbekant trots att jag inte åkt den på många år. Den slingrar sig fram och framkallar minnen som åksjuka, papperspåsen nedstucken i en plastpåse för att hålla spyan på plats, den gamla folkvagnen där blinkersen hakade upp sig och krävde ett hårt dunk på insidan av bilen för den skulle fällas ut, torvmossen där arbetarna slet bland myggor och flugor, småsjöar och skogar.

Huset är omgjort och ser inte ut som jag minns det. Det är moderniserat. Toalett inne, diskmaskin och tvättmaskin, elektrisk spis, varmt vatten och tv med många kanaler.
Bäcken  bakom boningen,  som forsade fram, mörk och stor, är liten och föga imponerande.

Filbunke  med en tjock gul hinna, mycket strösocker som knastrade mellan tänderna. Det gula och tjocka sparade jag till sist, njöt av det lena som blandade sig med sockret.

Natten då min pappa dog, vaknade han upp ur dvalan. Tittade rakt ut i mörkret.
"Jag är vid Majorbäcken. Det är en liten flicka där."
"Vem är flickan pappa?" viskade jag.
"Hon heter Carina" svarade han och försvann.

Nu ska jag plocka blommor och gå till minneslunden. Det är min pappas födelsedag idag.


Vatten, bara vanligt vatten


Det är folktomt på Glan idag, den senaste tiden har det varit livlig aktivitet både i och på sjön. Människor har badat, åkt båt och vattenskidor. Själv har jag hållit mig på behörigt avstånd, i alla fall vad det gäller det där med att bada. Sätter mig gärna i vår eka och låter min man ro iväg med oss till någon liten vik där det blommar näckrosor, det är den närmaste vattenaktivitet jag kan tänka mig.
Som barn badade jag gärna, var i vattnet tills fingrarna var som russin, läpparna antagit en blåaktig färg och skinnet knottrigt. Nu är jag som sagt mer försiktig, vill ju inte vara skrumpen, knottrig eller ha blå läppar.

Vi har fått lära oss att vi ska dricka minst 1,5 liter vatten om dagen, men så läste jag en artikel att det är rent livsfarligt att dricka allt för mycket av vårt viktigaste livsmedel. I samma artikel stod att läsa att man blir varken smal eller snygg av att hälla i sig litervis med vatten. Vad bra, då behöver jag inte ha dåligt samvete för att jag dricker för lite. Jag har inte heller några ambitioner att bli  smal eller snygg. Smalare och snyggare menar jag naturligtvis!

Även om jag inte så gärna varken dricker ur kranen eller tar kallbad tycker jag om vatten. När det är stiltje infinner sig ett lugn inom mig, är vattnet vilt och det går höga vågor och skummet yr kan jag inte slita mig från skådespelet. Känner både respekt och fascination över ett element som ingen människa kan rå på.
Ett vatten, en liten insjö eller ett stort hav, kan vara  romantiskt eller direkt livsfarligt, hur det än förhåller sig så dras jag till det. 

När jag kom hem från arbetet i kväll hade min man plockat upp färskpotatis från landet och han bjöd mig på nykokt potatis, sill med alla nödvändiga tillbehör, knäckebröd, smör och en god ost. Därtill drack jag ett stort glas vatten, med bubblor. Bubbelvatten. Två flaskor i affären kostar lika mycket som en kubikmeter vatten vid vattenproduktion i våra vattenverk runt om i landet. Även det en svindlande tanke.......